Voor meer informatie +597 1234 5678

808 Bedrijven @ SuriHub

Buzz marketing Suriname door #TequilaParty en #Doewet

Paginaweergave: 4275
Tequila Party Doewet Marketing

Buzz marketing Suriname door #TequilaParty en #Doewet

Paginaweergave: 4276

Wie de afgelopen tijd het nieuws heeft gevolgd, heeft een spraakmakend bericht van de Surinaamse Luitenant-Kolonel Danielle Viera voorbij zien komen. In dit bericht kondigde Viera aan dat het vanwege het coronavirus niet de bedoeling is om naar een #TequilaParty te gaan van Danceclub Tequila. Zo sprak zij:

Nike Doehet Marketing

Nike Doehet Marketing

‘’ ..Ga naar die Tequila Party, ie kang go jerre! Je zult zien waar je je tijd door gaat brengen de volgende avond. Ga naar het feestje, we gaan jullie allemaal oppakken. Want jullie gaan niemands leven in gevaar brengen met jullie Tequila Party. Doe het.. nee: Doe het! Je wil zien wat er gaat gebeuren? Doe het!!..” aldus Veira.

Wat houdt #Doewet in?

Haar strenge aankondiging was voor menigeen nogal hilarisch. Viera sprak duidelijk de woorden: ‘’Doe het!‘’. Verschillende Surinamers hebben deze uitspraak in een creatief jasje gestoken en een pakkende hashtagverzonnen, #Doewet. Zelfs bekende Surinamers, zoals Jandino Asporaat  hebben #Doewet en #TequilaParty opgepakt. In dit bericht waarschuwt Judeska, het alter-ego van Jandino, Surinamers om thuis te blijven tijdens de coronacrisis en niet zomaar naar het feest te gaan. DJ Stiekz heeft zelfs een hit gemaakt van de toespraak van Viera met het nummer ‘Doe Het’. Daarnaast worden het t-shirts en Nike logo’s ontworpen met de uitspraak & met de hastags #Doewet of #Doehet.

#Doewet #Doehet in Suriname

#Doewet #Doehet in Suriname

Wat is buzz marketing?

Maar wat is deze manier van marketing nu precies? Men noemt deze marketingtechniek buzz marketing, oftewel “being noticed, stand out from the crowd” of mond-tot-mond reclame. Het is de bedoeling dat het woord zich spreidt en bij anderen zal worden opgepakt. De meeste vormen van buzz marketing zijn grappig of grof. Het moet iets zijn dat de mensen laat lachen. Zo wordt het product of de dienst steeds sneller bekend. Een voorbeeld is een video die viral gaat. Diegene die het filmpje ziet, laat dit aan vrienden zien. En zo gaat het uiteraard steeds verder. Voor je het weet is iedereen bekend met de inhoud van de video. Maar hetzelfde geldt uiteraard voor producten die men graag wil verkopen. Denk bijvoorbeeld aan de nieuwste iPhone of een onbekend kledinglabel die zich op de markt wil zetten.

Vijf fases van effectieve buzz marketing

Om een beter beeld te kunnen krijgen van de vele vormen van buzz marketing, zal ik een aantal fases op rij zetten. Deze fases laten in zijn algemeenheid zien hoe buzz marketing normaal in zijn werk gaat.

  1. Teaser

Tijdens de eerste fase is het product, de dienst of het merk nog niet bekend bij het publiek. Niet altijd wordt deze stap toegepast bij buzz marketing, omdat de stap simpelweg niet noodzakelijk is. Dit betekent niet dat het in sommige gevallen niet alsnog gunstig is. Zo zijn er bepaalde producten, zoals een nieuwe iPhone, waar mensen maanden van tevoren al over praten. Het product is dan nog niet eens op de markt, maar er zijn al wel bepaalde functies bekend gemaakt van het product.

Soms is het dus ook onnodig om deze vorm toe te passen. Een voorbeeld hiervan is bovengenoemde situatie omtrent de uitspraak van Viera. Het is niet alleen onmogelijk om deze uitspraak aan te kondigen, maar ook niet relevant voor de buzz marketing.

  • Vertrouwen

Tijdens deze fase creëert de maker van het product vertrouwensband met de consument. Zodra de consument een goed beeld krijgt van de producent, zal hij eerder geneigd zijn tevredenheid te verspreiden. Hierdoor start als het ware de mond-op-mond reclame.

Deze fase is vanzelfsprekend ook niet van toepassing op de #Tequilaparty, aangezien er geen stadium voorafgaand aan de bekendmaking zal optreden. Een bepaalde uitspraak die tot buzz marketing leidt, introduceert zichzelf wanneer het zich voordoet.

  • Openbaarmaking

Het is best lastig om een succesvolle ‘viral’ te maken. Maar er zijn genoeg manieren van buzz marketing om toe te passen. Als de juiste vorm maar wordt toegepast bij het juist product. Indien het om een ‘viral’ gaat zal er anders mee moeten worden omgegaan, dan wanneer het om een trui gaat die men graag wil verkopen.

  • Marketing

Als de ‘viral’, het product of de dienst eenmaal gaat lopen, kunnen andere platforms worden ingezet om de aandacht nog groter te maken. Indien de ‘viral’ bijvoorbeeld wordt gestart op Facebook, kunnen daarna YouTube, Instagram en Twitter worden ingezet om de verspreiding te optimaliseren. Met veel geluk delen mensen de inhoud op hun eigen pagina en rolt het balletje zo verder.

Je kunt natuurlijk ook mensen een bepaald product laten uitproberen, zodat het woord zich verspreidt. Een voorwaarde van het gratis uitproberen, is het verplicht schrijven van een review.

  • Controle

Het blijft natuurlijk wel belangrijk om de ‘viral’ of het product te verbeteren indien nodig. Dit gebeurt veelal nadat de marketing geanalyseerd wordt. In het geval van Viera is #Doewet, #Doehet en #Tequilaparty echter genoeg om op in te spelen.

 

post a comment