Voor meer informatie +597 1234 5678

805 Bedrijven @ SuriHub

“Facebook is meer dan genoeg, toch?”

Paginaweergave: 342
Waarom nog geen website - Suriname

“Facebook is meer dan genoeg, toch?”

Paginaweergave: 343

De afgelopen tijd hoor je steeds vaker dingen als ‘Je hebt tegenwoordig toch geen website meer nodig, Facebook is meer dan genoeg!’ en ‘Wat moet je nu nog met een website?!’. Uiteraard is iedereen vrij om zijn bedrijf te runnen op de manier die hij wil, maar als je wil excelleren en bij de best verdienende tien procent wil horen, dan kun je maar beter zorgen dat je een goede website hebt staan naast je Facebook pagina. Het een hoeft het ander niet uit te sluiten, toch?

Ter verduidelijking, het doel van dit artikel is niet om kritiek te uiten op Facebook. Sterker nog, we gebruiken het medium regelmatig zelf voor zowel sociale als zakelijke contacten en grinniken regelmatig bij de grappige filmpjes en plaatjes die voorbij komen. Niks tegen Facebook dus, maar hoe je dat gebruikt als bedrijf is wel erg belangrijk.

Waarom je nog steeds een website nodig hebt!

Controle over ontwerp

Het is waar dat Facebook-achtige apps met de dag toenemen, en we geven toe, sommigen zijn best wel vet. Geen van hen heeft echter de veelzijdigheid die je wel hebt met een eigen website. Hetzelfde geldt voor het scala aan aanpas-opties dat je hebt met een website. Zo heb je al meer dan 18000 gratis WordPress plugins (ontwerpen) en dat zijn er aardig wat. Meer dan genoeg om je website volledig te matchen aan wat je wil, terwijl je met een app of ander soort social media pagina daar nog wel eens moeite mee ondervindt.

Op jouw website heb je de volledige controle over alles wat je plaatst en deelt, hoe men je content binnenkrijgt en wat je er mee wil doen. Alles is immers naar eigen invulling. Begint het design je te vervelen, dan kies je gewoon een ander. Mix het met een premium thema en vernieuw de look van je website compleet, zonder ook maar iets aan content te verliezen. Daar staat tegenover dat je met een pagina als Facebook of Twitter gebonden bent aan bepaalde ontwerpen, die bovendien ook nog eens allemaal op elkaar lijken. Dan wel in lay-out dan wel in gebruikt kleurenschema. Er zijn sterke Facebook plugins die je de mogelijkheid geven om direct via je pagina te verkopen, maar deze gaan alleen op voor goederen van een lage prijs, op lage schaal en die op basis van impuls gekocht worden. Denk aan tweedehands goederen of mensen die verhuizen en hun spullen weg willen doen. Deze plugins gaan niet op voor een product waar uitleg voor nodig is, dat op grotere schaal verkocht wordt (of wil gaan worden) alsook waar een abonnement of tickets voor gekocht moeten worden. Dit is zo, simpelweg omdat de consument dat te veel gedoe vindt en niet via Facebook of social media grotere aankopen wil doen, dat is namelijk niet waar voor zij het medium gebruiken.

 

Socializen & Zaken doen

Vergelijk Facebook met een feestje (dat heb je vast vaker gehoord) of een bruisende pub met veel mensen die gezellig een drankje komen doen. Goede sfeer, gezelligheid, live muziek, alles wat je nodig hebt voor een leuke avond. Helaas kan het lastig zijn om een goed en diepgaand gesprek te voeren met iemand, laat staan iets aan iemand verkopen door het omringende geluid. Bovendien is er altijd wel een vriend of een kennis die voor afleiding zorgt, net als op een Twitter pagina waar de aandacht erg verspreid is over alle andere zaken op het scherm.

Standaard social media pagina’s hebben vier kolommen met veel informatie, wat voor veel afleiding zorgt. Je website daarentegen is meer als je eigen kamer waar je vrienden kunnen langskomen en waar jullie even kunnen bijpraten zonder alle afleidende geluiden van buitenaf. Aangezien dit je eigen plekje is kun je je beste been voor zetten zonder te moeten ‘vechten’ voor hun aandacht. Je controleert immers alles wat ze zien. Kijken ze rond op jouw website, dan worden ze niet afgeleid door andere zaken. Alles wat ze zien, is wat jij wil dat ze zien.

waarom een website?

waarom een website?

Om door te gaan met de bar analogie, als je nieuwe mensen ontmoet dan ga je geen keihard verkooppraatje ophangen. Meestal heb je slechts een halve minuut om wat over jezelf te vertellen dat ook nog eens interessant is en hen niet verveelt. Dit is informatief, licht van aard en absoluut geen harde salespitch. Als je het goed hebt gedaan en hun aandacht hebt weten te trekken dan kunnen ze wel eens verder vragen en meer willen weten. Zie dat als verder klikken op je website.

Volgens wetenschappelijk onderzoek is het zo dat wanneer mensen geconfronteerd worden met een nieuw concept of product, ze zich eerst moeten oriënteren. Potentiële klanten moeten eerst begrijpen wat je voor ze doet of wat je wil verkopen en zullen dan wellicht door gaan naar de volgende stap van daadwerkelijk betalen of aanraden aan een vriend. Bij dat laatste kan Facebook dan weer van pas komen. Dat is socialer, informatief, speels en meer menselijk dan al het zakelijke gepraat.

Met mensen interacteren zonder ze iets te willen verkopen is een zeer handige skillset en social media pagina’s bieden hier de perfecte gelegenheid voor. Mensen kunnen, zonder dat ze gelijk iets moeten kopen, meer over jou en jouw bedrijf te weten komen. Willen ze meer weten en zijn ze geïnteresseerd, dan gaan ze van de bar naar je woonkamer voor een beter gesprek. Hier kunnen ze meer informatie krijgen en een beter beeld vormen van wat je product nou eigenlijk is.

En dat is precies de reden dat een groot aantal megabedrijven hun Facebook pagina’s en website volledig aan het aanpassen zijn. Alles wordt bijgeschaafd en verdeeld in sociaal en zakelijk.

 

Een woordvoerder van zo’n bedrijf zei ooit,

Veel van ons hoopten dat Facebook een nieuw verkoopplatform zou worden, een soort nieuwe online winkel waar mensen hun aankopen zouden doen. De realiteit was helaas anders… Het was alsof we probeerden iets te verkopen aan mensen terwijl ze in de bar met hun vrienden een avondje uit waren, inefficiënter kon niet.

Advertenties waren er in eerste instantie niet. Het medium was volledig ingericht op de gebruikers er van: sociaal, niet commercieel. In Social Networkstelt Zuckerburg dat de advertenties de ‘coolheid’ van de site zouden weghalen. De grote blauwe banner, strakke lijnen en witte, lege ruimte op het scherm zijn allemaal redenen waarom men graag dit medium gebruikte. Wordt dat minder nu er meer en meer advertenties de digitale ruimte en het blikveld vullen? Of er een directe relatie is weet men nog niet zeker, maar er is wel een sterk vermoeden. Recentelijk is wel een aantal artikelen uitgebracht die stellen dat het Facebook gebruik van mensen afneemt in bepaalde gebieden, met name in de VS, VK en Canada. Het andere probleem dat de bedrijven noemen is dat voor de mensen die wel op Facebook zitten, er zo veel advertenties zijn dat het effect er van afneemt. Men ziet door de bomen het bos niet meer wat reclame betreft en veel er van wordt genegeerd en als irritant beschouwt. ‘Reclame? Daar voor zit ik niet op Facebook!’ is iets wat je steeds vaker hoort.

 

Het is duidelijk dat je als bedrijf of start-up het beste een social media pagina kunt hebben die gericht is op het sociale aspect van je bedrijf; leuke filmpjes delen, informatie geven, aandacht trekken op een niet adverterende manier en simpelweg laten zien waar je voor staat. Daarnaast heb je je website, deze is er voor de mensen wiens interesse is gewekt via vrienden (gedeeld op Facebook wellicht?), je social media pagina of buitenreclame. Het doel van je website is verkopen. Dat zal makkelijk gaan, want het ontwerp er van kun je volledig zelf invullen. Afleiding door advertenties van andere producten is er dus niet. Zorg er dus voor dat je sociaal en business niet met elkaar verwart, dat kost je klanten.

 

 

post a comment