Voor meer informatie +597 1234 5678

808 Bedrijven @ SuriHub

Hoe belangrijk is een fonts (Lettertypes) voor bedrijven?

Paginaweergave: 5425
Lettertype Marketing in Suriname

Hoe belangrijk is een fonts (Lettertypes) voor bedrijven?

Paginaweergave: 5426

Wanneer je bezig bent met reclame-uitingen voor je bedrijf, teksten, het ontwikkelen van websites of het posten op social media, ben je waarschijnlijk vooral gefocust op de content. Dat is natuurlijk volkomen logisch want dat is het meest belangrijke van je uiting. Toch zijn er een aantal andere zaken die invloed kunnen hebben op het succes van deze berichten. Het is uiteraard belangrijk dat zo veel mensen je blogpost, bericht op social media of website zien. Dit is iets waar mensen op het gebied van marketing continu mee bezig zijn, ook in Suriname. Vanuit de marketing zijn er een aantal interessante dingen te leren over hoe je het beste een boodschap overbrengt naar een publiek. In deze blog kijken we naar het gebruik van lettertypes. Misschien schenk je weinig aandacht aan het kiezen van een lettertype, maar vandaag leren we je waarom het echt belangrijk is.

De toon van je boodschap

Als tekstschrijver, blogger, vlogger of websitemaker weet je dat de inhoud van je content belangrijk is. De inhoud is namelijk waarmee je een publiek trekt. We zien dan ook vaak dat hier de meeste aandacht naartoe gaat. Dat is geen probleem want content van hoge kwaliteit zorgt op de lange termijn voor een groter bereik, maar toch kun je rekening houden met een aantal ondergeschoven puntjes. Denk je bijvoorbeeld voor het schrijven van een tekst of ontwerpen van een reclame al aan het soort lettertype wat je gaat gebruiken? Vaak gebeurt dit pas na het schrijfproces. Toch is het slim om er vooraf wat aandacht aan te besteden. Een lettertype bepaald namelijk voor een groot gedeelte de toon van de tekst.

Stel dat je een brief krijgt van je verzekeringsmaatschappij over een wijziging in je polis. Dit is een vrij zakelijke aangelegenheid en zal dus ook op die manier opgemaakt zijn. Vaak zien we een duidelijk en goed leesbaar lettertype zoals Arial. Deze letter zorgt ervoor dat de tekst snel te lezen is en dat is belangrijk voor de verzekeringsmaatschappij. Zij willen natuurlijk dat je de volledige brief leest zonder dat je afgeleid zou worden. Stel je nu eens voor dat een brief geschreven zou zijn in een lettertype als Comic Sans of een ander buitensporig lettertype. Dit zou een zeer zakelijke brief opeens een stuk minder professioneel laten overkomen. Het ziet er misschien leuk en vrolijk uit. Het past niet bij de boodschap.

Binnen de marketing in Suriname zijn er 3 soorten lettertypes die belangrijk zijn om te kennen. De eerste is serif. Dit zijn de lettertypes waar de letters smalle lijnen hebben. Denk daarbij maar eens aan Times New Roman. Alle formele lettertypes vallen onder serif en zijn dus uitstekend geschikt voor brieven. Een variant op serif is sans-serif. Dit zijn nog steeds formele letters maar zijn wat dikker opgemaakt en hebben geen lijntje onder de letter. Deze teksten zijn vooral geschikt voor website maar ook in reclames. De letter is goed leesbaar waardoor de lezer snel de boodschap meekrijgt. De laatste soort is script. Dit zijn schuine letters. Waarbij serif en sans-serif de letters op een rechte lijn staan, heeft script dat niet. Bij script kom je vaak de handgeschreven letters tegen. Deze letters zien er mooi uit, maar als je ze gebruikt op een groot billboard is het vaak wat minder leesbaar.

Branding van een logo en bedrijf

Creative bedrijven in Suriname

Creative bedrijven in Suriname

Welk lettertype je kiest bepaald dus mede de toon van je boodschap. Ook in een logo en andere uitingen van een bedrijf komt tekst voor en dus ook een font. Ook hier is het belangrijk om in gedachte te houden dat een lettertype invloed heeft op het beeld wat een publiek heeft van je bedrijf. Kies voor een zakelijke onderneming voor een sans-serif letter terwijl een logo voor bijvoorbeeld een beautysalon best een script letter kan gebruiken.

Vaak werken bedrijven met een volledige huisstijl voor een bedrijf. Dit houdt in dat er een lettertype wordt gekozen voor het logo, maar ook voor alle toekomstige uitingen van het bedrijf. Ook als kleine ondernemer is het aantrekkelijk om dit voor je eigen zaak te doen. Op deze manier bespaar je tijd omdat je niet telkens een lettertype hoeft te kiezen bij elke tekst, maar het heeft nog een voordeel.

Wanneer je hetzelfde font blijft gebruiken op social media, reclames en brieven zorgt het voor een stukje herkenbaarheid. Mensen gaan dan een bepaald lettertype een je bedrijf koppelen wat zorgt voor een betrokken gevoel. Als je klanten een brief of reclame onder ogen krijgen en meteen zien dat het van jou bedrijf afkomstig is, dan doe je het goed.

Fonts op social media

Tips geven voor fonts op social media is een beetje lastig. Op platforms zoals Facebook Marketing, Twitter en Instagram kun je bijvoorbeeld niet het lettertype van je post aanpassen. Dat is misschien maar beter ook want anders zou het echt een rommeltje worden. Toch is er een manier om verschillende lettertypes te gebruiken binnen deze kanalen.

Een foto zegt meer dan 1000 woorden en dat is op social media absoluut waar. Als we tegenwoordig naar Facebook kijken, krijgt een post zonder foto een stuk minder aandacht dan een post met foto. Marketeers spelen hier dan ook slim op in door tekst op de foto te zetten. Een foto trekt namelijk de aandacht en vervolgens lezen de bezoekers de tekst.

Let erop dat je bij het kiezen voor een lettertype op social media kiest voor een letter die vooral goed leesbaar is. Mensen scrollen namelijk best snel langs posts op Facebook en Twitter waardoor een goed en vooral snel leesbare letter zeer belangrijk is.

post a comment